Protesterer mot nedlegging av Ukom

Regjeringen har varslet at de ønsker å legge ned Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) og overføre dem til Statens helsetilsyn. Dette er en dårlig ide og KoKoms leder har sammen med en av dem som jobbet mest iherdig for å få opprettet en «havarikommisjon» for helsetjenesten, Jannicke Mellin-Olsen, skrevet et debattinnlegg i Dagens Næringsliv der de på det sterkeste fraråder dette.
Det samme har en rekke organisasjoner med lederen i Norsk sykepleierforbund, Legeforeningen og Psykologforeningen i spissen gjort i Dagen Medisin.
Forslaget om å legge ned det eneste uavhengige organ vi har for å lære av feil i helsesektoren er underlig. Ingen har foreslått å slå sammen Luftfartstilsynet og Statens havarikommisjon for transport fordi det er opplagt for alle at en uavhengig kommisjon er nødvendig. Hvem skal ellers gi uavhengige råd til tilsynet og andre myndighetsorganer, basert på opplysninger fra involverte som kan forklare seg uten redsel for sanksjoner?
Derimot er det et interessant paradoks er at regjeringen samtidig som de ønsker å oppheve Ukom-loven, har til høring forslag til ny lov om den planlagte partnerdrap-kommisjonen. Dette lovforslaget er bygget opp helt i samsvar med Ukom-loven, som de altså vil fjerne. Om du vil lære mer om Ukoms arbeid kan du se webinaret med leder for Ukom, Pål Iden her.

Loading