Nødnett i ekstremværet «Tor»

Hjem/Nyheter/Nyheter fra andre kilder/Nødnett i ekstremværet «Tor»

Nødnett i ekstremværet «Tor»

Uværet «Tor» slo inn med orkan styrke i områder med nærmere 1200 Nødnett-basestasjoner og medførte utfall på rundt 40 stasjoner. DNK vil gjennomgå forløpet i tråd med rutinene.

Uvær på vei inn mot Sunnmørskysten (illsutrasjonsbilde).

Uvær på vei mot Sunnmørskysten ( illustrasjonbilde)

På kysten fra Hordaland og nordover til Nord-Trøndelag, med unntak av Sør-Trøndelag, viser de offisielle målingene at «Tor» slo inn med orkan styrke. Områder ytterst ved kysten og høye fjelltopper fikk den kraftigste vinden, og på Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane ble det satt vindrekord. Fredag kveld meldte NVE at over 10.000 kunder var uten strøm.
− På lørdag var det utfall på rundt 40 basestasjoner i de ni fylkene som ble berørt av uværet, mandag var tallet 7. Onsdag var alle basestasjonene som datt ned som følge av «Tor», oppe igjen, forteller Dagfinn Sjøvik, driftsdirektør i DNK.
Skal undersøke detaljene rundt utfallene
− Nødnett er det mest robuste vi har i dag. Redundant design med ringstruktur og dublerte komponenter, overlappende dekning og reservestrøm på basestasjonene styrker nettet. Vi kan likevel ikke unngå utfall, forklarer Sjøvik.
− Utfallene ville trolig vært større uten denne robustheten innebygd, sier Sjøvik, men vil ikke konkludere før DNK har analysert forløpet i tråd med driftsrutinene.
Han mener forventningene som fremkommer om at Nødnett skal håndtere alle uværssituasjoner ikke er realistiske.
− Nødnett vil fremdeles være sårbart for utfall i strømnettet eller telelinjene fra kommersielle leverandører, og falle ut under langvarig strømbrudd og ekstremvær som vi har sett de siste dagene, forteller Sjøvik.
− Vi vil undersøke detaljene i utfallene og se om det er noe i det eksisterende nettverksdesignet eller oppbyggingen som kan endres for å unngå tilsvarende utfall i fremtiden, sier Sjøvik.

dNK 05.02.2016

About the Author: