AMK: – Har registrert 151 ulykker denne påsken

Hjem/Nyheter/Nyheter fra media/AMK: – Har registrert 151 ulykker denne påsken

AMK: – Har registrert 151 ulykker denne påsken

– Vi har hatt en normal, travel påske, sier Arne Stokke, avdelingssjef ved Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) for Innlandet. Fra onsdag 1. april til mandag 6. april kl. 12.00 var det formidlet 1019 oppdrag av ulik art fra AMK, opplyser Sykehuset Innlandet på sine hjemmesider. Ifølge Torvild Sveen i kommunikasjonsavdelingen ved SI er påskeberedskapen i Sykehuset Innlandet god, og det er tatt høyde for at innbyggertallet i Oppland og Hedmark øker med hundretusener i løpet av de dagene påskehøytiden varer. Det er i alt blitt formidlet 1019 ulike oppdrag via de ansatte på AMK-sentralen. – Det er ikke alle henvendelser til oss som resulterer i oppdrag. Vi har hatt om lag 3000 henvendelser inn til sentralen i løpet av påsken, sier Arne Stokke.

Flere fallulykker
I forbindelse med påskeutfarten er det mange flere som beveger seg ut på ski, og det gir seg også utslag i skadestatistikken og antall oppdrag for ambulansene. I alt har det blitt registrert​ 151 ulykker denne påsken, og det er alt fra skader som har oppstått ute på skitur, i alpinanlegg eller man har vært på hytta. – Det aller meste av våre ambulanseoppdrag dreier seg om sykdom, og de har vi hatt litt over 600 oppdrag av, sier Stokke, som forteller at de er fornøyd med å ha hatt en såkalt «Single first responder» stasjonert i Trysil og på Beitostølen. Dette er enmannsbetjente akuttbiler som rykker ut for å bistå ved hendelser.

– Det har vært 19 oppdrag på Beitostølen og 29 oppdrag på Trysil. Dette er noe jeg håper vi fortsetter med, sier Stokke.

På det jevne
– 938 av henvendelsene til AMK-sentralen har resultert i ambulanseturer, mens 35 oppdrag har blitt utført av luftambulansen. Jeg synes det er bra å se at stadig flere som er på hytta tar i bruk nødplakat. En nødplakat gir nødetatene all informasjon de trenger for å finne fram når du trenger rask hjelp. Det kan være avgjørende at vi raskt får både GPS-koordinater og kartutsnitt, sier Stokke, som håper enda flere vil ta i bruk nødplakatene og de tilgjengelige applikasjonene på mobiltelefonen.

Det er fra onsdag til mandag formiddag registrert 20 trafikkulykker på vegene i Oppland og Hedmark der ambulansen har blitt utkalt til skadested.

Kilde: Oppland Arbeiderblad.

About the Author: